Ide o jeden z medzinárodne uznávaných dní podľa Svetovej zdravotníckej organizácie. Každoročne poukazuje na problematiku globálnej potravinovej bezpečnosti a nedostatku či dostupnosti potravín vo svete. Deň 16. október ako Svetový deň výživy sa zapísal do dejín v roku 1979 a je uznávaný vo viac ako 150 krajinách po celom svete, vrátane Slovenska.
Zdravá výživa
Racionálna výživa predstavuje systém, ktorý kvantitou aj kvalitou živín, úpravou pokrmov, spôsobom a rytmom prijímania denných jedál zodpovedá odporúčaniam podľa najnovších vedeckých poznatkov. Je biologicky hodnotná a obsahuje správny pomer základných zložiek potravy: bielkovín, tukov, cukrov, vitamínov a minerálnych látok.
Stravovanie detí a mládeže
V stravovaní detí a mládeže je správna výživa prvým a základným krokom v predchádzaní chorôb v dospelosti. Dieťa získava stravovacie návyky a postoje k jedlu v rodine, ak rodina vedie dieťa k správnym stravovacím návykom, zdravá výživa sa môže pre dieťa stať úplne prirodzenou. V stravovní detí a mládeže sa pomerne často stretávame s nadmerným energetickým príjmom potravy, nedostatočnou konzumáciu ovocia, zeleniny, rýb a nesprávnym stravovacím režimom. Na základe týchto skutočnosti prijímajú viac energie ako ich organizmus dokáže spotrebovať, nemajú dostatočný príjem vitamínov, minerálnych látok a vlákniny, často vynechávajú raňajky a hlavným jedlom dňa je večera. Následky nesprávnej výživy detí a mládeže sa môžu prejaviť poruchami rastu a vývinu, vznikom obezity, zubného kazu alebo chudokrvnosti.
Ochutnávka výrobkov zdravej výživy v školskej aule
Pod vedením majstrov odborného výcviku pripravili študenti odboru kuchár a potravinárska výroba ochutnávku zdravých výrobkov. Tento rok sa zamerali na „zdravé pochúťky z mrkvy“. Ponuka bola veľmi pútavá: mrkvová nátierka, výborný mrkvovo jablkový šalátik, a zo sladkých variácií to boli mrkvové mafiny, koláčiky plnené slivkovým lekvárom a mrkvový koláč s jogurtovo čokoládovou polevou. Z nápojov chutné mrkvovo pomarančové smoothie so zázvorom.
Prezentáciu pripravila Ing. Mária Lenčová spolu so žiakmi 3.C, učebného odboru kuchár. Žiak René Tomčáni túto prezentáciu aj prezentoval pre všetky ročníky našej školy. Poukázali v nej na význam zdravej výživy, zdravého životného štýlu, zásady racionálnej výživy a vysvetlili princíp „potravinovej pyramídy“.
Takto prebiehal „ zdravý“ deň na našej škole. Poďakovanie patrí vyučujúcim, majstrom OV, študentom, ktorí sa do tejto akcie zapojili.
Bc.Kvaššayová Andrea