Prvý polrok školského roka 2021/2022 ubehol ako voda a aj napriek rôznym proti pandemickým prekážkam sme vyučovanie v SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani zvládli úspešne. Veľká zmena nastala u prvákov, ktorí z pohodlia základných škôl, respektíve dištančného vyučovania vhupli do stredoškolského života a najmä do víru prevádzky školskej kuchyne, kde vykonávajú odborný výcvik. Počas polroka si osvojili zručnosti a pracovné návyky pri príprave jedál a ich servírovaní.
Žiaci prvého ročníka učebného odboru kuchár predviedli svoje nadobudnuté zručnosti v súťaži na tému: Predbežná úprava potravín rastlinného pôvodu.
Ich úlohou bolo očistiť a nakrájať zeleninu, pričom sa okrem času hodnotila hlavne kvalita, vzhľad a rovnomernosť nakrájaných častí.
I keď sa im trošku triasli ruky, ich výkony boli takmer rovnocenné. Víťazkou sa stala Anna Kristína Novosadová pred Teréziou Tomášovou a Peťom Benčaťom.
Žiačky učebného odboru čašník, servírka súťažne ukázali svoje zručnosti v oblasti obsluhy. Súťaž pozostávala z dvoch častí :
1. Skladanie obrúskov na slávnostné stolovanie – ich úlohou bolo vytvoriť 5 rôznych druhov poskladaných obrúskov vhodných pre slávnostné stolovanie.
2. Nosenie tanierov s vodou dvojtanierovým spôsobom- plytké taniere naplnené vodou, bolo potrebné správne uchopiť, preniesť po stanovenej trase bez vyliatia vody, za čo najkratší čas.
Nadobudnuté zručnosti z odborného výcviku prezentovali takmer profesionálnym spôsobom s vedomím, že stále sa majú v čom zdokonaľovať. Obidve časti najlepšie zvládla Evka Mikulášková pred Erikou Repiskou a Sofiou Grégerovou.
Všetkým blahoželáme a prajeme veľa entuziazmu pri zdokonaľovaní svojich gastro zručností.
Ing. Katarína Garajová, učiteľka odborných predmetov