Dňa 26.10.2023 sa uskutočnilo v priestoroch odborného výcvikuSOŠ obchodu a služieb v Novej Bani, školské kolo súťaže Skills Slovakia Gastro Junior Metro Cup. Na súťaž sa pripravili dvojčlenné tímy žiakov tretieho ročníka učebného odboru kuchár.
Hlavnou surovinou boli kuracie prsia s kosťou a kožou. Na jednu porciu mali súťažiaci použiť 150 g mäsa, pričom mali prsia vykostiť, a kosť a kožu použiť v recepte.
Súťaže sa zúčastnili 4 súťažné tímy, ktoré pripravovali jedlá s charakterom „ Špecialita regiónu v modernej úprave, teda jedlo , ktoré vychádza z kulinárskych tradícií regiónu.
Pripravovali jedlá :
- Trhané kuracie mäso s BBQ omáčkou, domáca žemľa, cesnakový dresing, grilovaná zelenina
- Vyprážaná kuracia kapsa plnená brokolicou a feta syrom, zemiakovo cviklové pyré
- Krémové rizoto s hlivou a s kuracím steakom na tymiáne
- Kurací steak, sparený bio lila karfiol, zelerová omáčka
Súťažiaci pripravili veľmi chutné a oku lahodiace jedlá
Odborná komisia rozhodla, že prvé miesto si zaslúžili dievčatá 1.týmu, Anna Novosadová a Irena Považanová, ktoré pripravovali Trhané kuracie mäso.
Víťazkám gratulujeme a veríme, že postúpia v korešpondenčnom výberovom kole a dostanú sa do Krajského semifinálového kola, ktoré sa uskutoční v SOŠ obchodu a služieb v Piešťanoch.
Držíme palce!
MOV Bc.Kvaššayová Andrea